Kiełki w Dworze Karwacjanów
Dodane przez Admin dnia

W dniach 22, 23 i 24 listopada uczniowie klas Ib, IIIa, IIIb, IIIc IVa i IVc wraz z wychowawcami uczestniczyli w warsztatach pt. „Wykiełkujmy sobie zdrowie”...


Rozszerzona zawartość newsa

W dniach 22, 23 i 24 listopada uczniowie klas Ib, IIIa, IIIb, IIIc IVa i IVc wraz z wychowawcami uczestniczyli w warsztatach pt. „Wykiełkujmy sobie zdrowie”, które odbyły się w Dworze Karwacjanów. Warsztaty w ciekawy sposób prowadziła Urszula Hübner Tematem spotkania była hodowla kiełków z różnych odmian zbóż, a także maku, cieciorki, dyni, słonecznika, orzechów.
Prowadząca częstowała przybyłych kiełkami, a dzieci odgadywały z jakiej rośliny zostały wyhodowane. Uczniowie określali też walory smakowe wyhodowanych zalążków roślin. Dowiadywali się również o aspektach zdrowotnych takiej hodowli.


Prelegentka szczegółowo informowała o sposobach uzyskiwania kiełków oraz warunkach ich przechowywania, jak również wykorzystywania w kuchni do przyrządzania różnych potraw.
Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem, a zakończyły licznymi pytaniami ze strony dzieci.



tekst: Małgorzata Kamińska-Bąk